JAPANREIS november 2012

Op donderdag 25 oktober 2012 vertrek ik samen met mijn kennis/klant J.v.d. Vendel richting Japan.

Hier gaan wij op zoek naar voor ons de mooiste/betaalbare Nishikigoi, dat wat onze zaak zo kenbaar maakt in de koiwereld. Wij blijven altijd op zoek naar betaalbare goede/hoge kwaliteit koi.

Dit jaar ga ik samen met Dirk Snauwert van Elnakoi uit Belgie een weekje rondtoeren in Niiagata. Dirk is niet de eerste de beste in koiland, dus dit verwacht wat heel bijzonders. Dirk is reeds 12 oktober naar Japan afgereisd samen met Johnny Lievens (wie kent hem niet), om enkele mudpounds leeg te halen waarin vissen zaten van klanten van Dirk. Hier kwamen enkele verrassingen te boven, qua groei en huidkwaliteit, dus dat beloofd wat voor ons. Daarnaast heeft Dirk natuurlijk reeds enkele SUPERexemplaren gekocht.

Dit was dus alvast een inleidend stukje, vanaf 26 november kunt u mij verder volgen in de zoekreis naar de mooiste/betaalbare koi in Japan.

Groetjes, Peter
(namens het GEHELE Koivriendteam)

ZOEKOPDRACHTEN:
Zoals reeds aangekondigd op de welkomstpagina, mocht u nog WENSEN hebben betreffende een mooie koi, laat het ons weten (koivriend@ziggo.nl en tijdens onze japanreis koivriend99@gmail.com).
Wij proberen dan voor u rechtstreeks de meeste geschikste koi/prijs te regelen in Japan. Wij wachten uw reacties af.

dag 1

Hoi allemaal,

Na een reisje van zo’n 21 uur zijn wij op de plaats van bestemming aangekomen. Nagaoka ipv van Ojiya, dit omdat er dit weekend de koishow is en ons hotel helaas was overbookt. Geen probleem we hebben nu een knus hotelletje in Nagaoka nabij het station. Dirk en zijn chauffeur hebben alles verder goed geregeld en na een middagdutje van een paar uurtjes, gaan we vanavond uit eten met zijn vieren.

Dirk heeft er al 14 dagen op zitten hier in Japan en heeft al heel wat leuks uitgezocht. Mensen kijk en huiver maar eens op de site van ELNAKOI uit Belgie.

www.elna-koi.be

Dirk heeft mij verzekerd dat er voor ons ook nog genoeg in het vat zit, en daar gaan wij morgenvroeg om 08.00 uur mee beginnen. Vanavond tijdens het eten gaan we bespreken welke kwekers wij eerst gaan bezoeken, dit hangt ook mede af van de beschikbaarheid van de diverse kwekers ivm de koishow hier in de omgeving.

Wij hebben al van diverse klanten zoekopdrachten gekregen en daar gaan wij ook onze SUPERbest voor doen, maar mensen schroom niet, stuur een mailtje en ik probeer het voor u te regelen. Als het om kleinere (goedkopere) koi gaat kunnen ze misschien in mijn eigen mix worden geintergreerd, zodat u niet met overoverkomenlijke verzendkosten komt te zitten voor 1 of 2 visjes.

Omdat wij ook voor de gewone man een vis willen uitzoeken en niet een ondergrens hebben bepaald, sommige dealers doen dat wel, maar zoals ik al zei als ik de vis kan meenemen in een mix van mijzelf is het geen probleem.

Mochten er mensen zijn die interesse hebben in vissen van Elnakoi, schroom niet, stuur mij een mailtje, zodat ik voor u een ZEER GUNSTIGE prijs kan bemiddelen met Dirk.

Nou mensen voor zover laat ik het nu, het is nu zo rond 17 uur in de middag hier in Nagaoka, ga me lekker opfrissen en eten, zodat ik morgenvroeg FIT van de partij ben om vissen te zoeken, en misschien ook een dagdeel naar de koishow te gaan.

Groetjes vanaf mijn hotelkamertje

Peter (namens het Koivriendteam)

dag 2 (take 2)

Goedendag allemaal,

Hier het verslag van dag 2 en onze eerste koizoek speurtocht. Ik had het verhaal al bijna klaar toen mijn computer zijn eigen leven begon te leiden en ik mijn zo goed als hele verhaal als sneeuw voor de zon zijn verdwijnen. Nu begin ik dus voor de 2e keer.

Vanmorgen in alle vroegte zijn we afgereisd naar AOKI, een kweker die ik elk jaar bezoek en waar ik normaliter ook ALTIJD slaag voor een leuke box met vissen, vandaag liep het een beetje anders.

Dirk san (Elnakoi) moest voor een klant op zoek naar een TATEGOI Doitsu Hariwake en wij mochten van Aoki san (vader Aoki), handpicken uit zijn Tategoi nissai bassin. Na eerst onze ogen goed de kost te hebben gegeven viel deze op enkele mooie exemplaren. 2 in de wacht lichtgele kwaliteit en eentje een wat okergele. De prijs voor deze vissen was in eerste instantie vise versa toen de vissen in het bassin zwemmen. Nadat we ze gehandpicked hadden en de kwaliteit in de bowl te hebben vergeleken, kwam Aoki san tot dezelfde conclusie, dat de okergele toch de beste van de drie vissen was en daardoor ook de duurste. Niet dat de andere 2 slecht waren, want wanneer praat je over slecht als je het over tategoi hebt van de kweker.

boxhariwakes.jpg  boxhariwake2.jpg

Nadat we de vissen teruggezet hadden in het bassin was het onze beurt om een paar vissen naar boven te halen en wel een prachtige Beni Kikokoryo (supermooi) en een Ginrin Matsukawabake (deze werd alleen maar mooier in de bowl). Nadat de kweker ons de prijzen had medegedeeld hebben wij in eerste instantie foto’s gemaakt voor de klant, want je praat over toch behoorlijke prijzen voor tategoi’s.

boxgmatsu.jpg

boxkiko.jpg

Daarna viel ons oog op een wat kleinere (meer de maat van een tossai), maar het was wel een nissai.
SUPER SUPER mooie tekening, prachtige huidkwaliteit, alleen zij was nog wat aan de kleine kant. De reden die Aoki san hiervoor gaf, was dat de vis alleen nog maar binnen had gezeten met de bedoeling om haar in te zetten op een koishow. Daarnaast zou het uitzetten in de mudpound van zo’n visje toch een behoorlijk risico met zich meebrengen, omdat de tekening ZO PERFECT was, dat elke beschadigin de waarde van de vis zou beinvloeden. Kijkt uzelf maar en beoordeel deze vis voor mij maar even (zie foto)

boxkikoklein.jpg

Na deze supermooie ervaring met het scheppen in de tategoi-bak van Aoki, keken we nog even in de normale bakken, waar wij wel een x-aantal supermooie exemplaren zaten zitten, maar deze komen in de loop van de week nog wel aan de beurt, dit gaven wij mee aan Aoki san. We praten nog even na met de kweker en later kwam zijn zoon er ook nog even bij, onder het genot van een bakkie echte japanse koffie.

Hierna gingen we verder, maar allereerst wil ik nog even zeggen dat ik tijdens de koishow van de middag met Aoki nog een paar vissen gevraagd naar de prijs en niet de minsten. De eerste was namelijk een Kumunryo (nissai) – 1e prijs tijdens de kwekers-koishow in Ojiya. Ik heb er een fotootje van gemaakt, en bekijk hem maar hieronder en geef uw oordeel.

boxkumunryo.jpg

Deze vis is te reserveren bij mij, maar alleen wanneer er direct wordt gehandeld, serieuze mensen kunnen mailen met mij (koivriend99@gmail.com). Dit is een vis in de hogere prijsklasses – tategoi nissai!!!

Zoals gezegd gingen wij verder naar Miyatora, deze was niet aanwezig, maar we mochten wel even bij zijn bassins een kijkje nemen, mede omdat Dirk hier afgelopen week enkele supermooie exemplaren had gekocht, nml. een Ginrin Tancho Showa en een Kinky Utsuri (bekijk ze maar op de site van www.elnakoi.be – waarbij vermeld moet worden dat de Kinky Utsuri reeds is verkocht). Prijs voor de Ginrin Tancho Showa – op aanvraag bij mij te verkrijgen). Verder nog wel gekeken, maar in deze fase van onze reis nog niets voor onze gading.

Daarna gingen we naar Marusaka, deze had zijn nissai net uit de mudpound en dat was ook wel te zien. SCHUREN – SCHUREN en nog een schuren. Hij was ze aan het behandelen, dus daar had ik op dit moment niet zo’n trek in om in te scheppen. Verder gekeken bij een bak met 4-jarige vissen, waarin dus weer een Doitsu Hariwake onze aandacht trok, maar na de prijs te horen te hebben gekregen en het hebben vergeleken met de vis bij Aoki was ons oordeel zo klaar, de vis van Aoki was vele malen beter, dan deze. Ook met name het leeftijdsverschil.

Daarna had de kweker nog een bassin met enkele JUMBO exemplaren, die mijn aandacht trokken omdat ik van een klant in Duitsland een zoekopdracht mee heb gekregen om vissen te zoeken van 80-85+. En van zijn lijst zwommen er een paar, dus ook een mailtje richting Duitsland gestuurd.

Ik ga nu afsluiten, hieronder nog een paar kiekjes van de koishow.

boxpetershow.jpg

boxgrandchampion.jpg Grand Champion!!

boxkoishow.jpg

boxmooievis.jpg

boxtanchoshowa.jpg Is ze mooi .. . . .

Groetjes, Peter
namens het Koivriendteam

dag 3

Goedendag allemaal,

Hier dan een verslagje van de derde dag, en de tweede dag van het zoeken naar de juweeltjes voor onze koivijver. Niet zoals de andere dagen was het vandaag een dag met bewolking en in de middag ook behoorlijk veel regen. Het was iets wat ons de hele dag een beetje achtervolgde, je zult maar zeggen het was een ECHTE ZONDAG, mede omdat het de tweede dag was van de koishow en de kwekers grotendeels niet aanwezig waren, en ’s middags allemaal om 15 uur weer op het showterrein waren om de vissen terug te halen naar de koihuizen en om de show af te breken. Het gaat hier wel zo van MET ZIJN ALLEN, niemand uitgezonderd. Iedereen helpt mee die ook op de show staat.

Als eerste zijn de naar de Yagensi brothers gegaan, hier koop ik elk jaar wel een box of 2 mooie nissai en soms ook sansai/yonsai. Toen wij er arriveerden zagen wij het al een beetje, DRUK DRUK.

Toch nog maar even binnengekeken, en zoals altijd waren de broers de vriendelijkheid zelfe. Wij hebben een tijdje rondgekeken, maar omdat het er erg druk was met klanten, hebben wij nadat wij de vissen in ons op hadden genomen, vertrokken en hebben de broers gezegd dat wij deze week nog wel een keertje terug zullen komen.

Op de weg naar Mano reden wij langs het koihuis van Maruju, de TANCHO-kweker bij uitstek, elk jaar haal ik wel tossai bij hem, dus toch even een blikje binnen werpen in zijn bakken. Er zaten wel een x-aantal mooie exemplaren, maar deze vielen niet binnen de zoekopdrachten van mij en momenteel vraagt de handel er ook niet naar, omdat zeer grote vissen te kopen.

Daarna gingen we naar Mano, hier had Dirk vorige week samen met Johnny enkele grote vissen gekocht. Een mooie yonsai Shusui en een yonsai Hi Matsuba. Het is een kweker met heel veel shusui en Matsuba. Ik heb wel interesse in dit soort vissen, maar meestal koop ik ze toch in de mix bij een andere kweker en ik had bij de nissai ook niet de WAUW-factor, dus onverrichter zake vertrokken wij richting het restaurant om te eten om daarna naar de koishow in Ojiya te gaan omdat Dirk nog enkele foto’s wilde maken van de KOHAKU van een andere koizaak uit Belgie, die meedeed met de show. Het bleef niet bij een fotootje maken, omdat je hier en daar weer met andere kwekers in gesprek kwam en ook de bassins zagen wij elke keer weer interessante vissen, zoals bv een Kohaku – 5 jaar – 81 cm (2eprijs), dit was mede omdat ze gekeurd werd in de grootste categorie 80 Bu, maar deze vis had een body en vooral de babyface, daar kickten zowel Dirk als ikzelf op. Wat een prachtige vis, bekijk onderstaande foto maar eens en geef je oordeel hierover.

koishow2(21).jpg

Daarna nog even verder gekeken en we kwamen in gesprek met een kweker waar Dirk zelf nog nooit vissen had gekocht, een Sanke-kweker. Een bak vol met prachtige Sanke en Ginrin Sanke. Stuk voor stuk prachtbeesten, de een nog mooier als de ander. Hier en daar een indicatie gevraagd naar de prijs, maar als je voor een tossai (was nu nissai – 500.000 yen vraagt – snel omgerekend 5000 euro excl.) dan wil je niet weten wat deze vis nu kost als nissai en daarnaast nog 1e prijswinnaar op de show in zijn categorie. Dus dit was echt weer de categorie, mooi om naar te kijken, maar niet voor ons weggelegd. Ook Dirk vond ze prachtig, maar ook hij zei: de vis is mooi, maar de prijs eveneens.

koishow2(28).jpg

We hebben met de kweker afgesproken dat wij wel deze week een bezoekje bij hem gingen brengen, sorry maar de naam ben ik even kwijt, komt deze week nog wel.

En toen was het tijd voor een rondritje door de bergen, onze gids had aan een andere kweker gevraagd waar het koihuis was van Tazawa, en toen begon het reisje voor ons. Een weggetje naar links en dan weer naar rechts, o sorry, toch maar weer links enz. enz. Ze wist het niet, mede omdat er hier in de bergen het woordje straatnaam niet bekend is.

Dus met een Tom Tom kun je hier ook niets bereiken. Enkele keren gevraagd, maar ondanks dat de mensen hoogst vriendelijk zijn sturen ze je toch elke keer weer een andere kant op. Op het laatst zag Dirk uit zijn linkerooghoek het koihuis van Tazawa, het was inmiddels behoorlijk laat in de middag, dus toch maar even kijken. De oude Tazawa (eind 70) was er wel en was druk bezig met tossai te ontsmetten die verkocht waren aan een andere kweker Tanaka, schitterende Hariwakes. Dit is ook een van de vissen waarvoor ik naar Tazawa ga en hij heeft ook schitterend Matsukawabakes en Ochiba enz. enz.

Na een blik in eerste instantie te hebben geworpen in de betonnen buitenbakken, waarin schitterende Hariwakes en Doitsu Kikusui’s nissai zaten, had ik Dirk toch overtuigd van de behoorlijke kwaliteit van deze oude kweker. Hij was er zelf nml. nog nooit geweest, maar ik ga elk jaar als ik in Japan ben toch naar deze man, omdat ik ten eerste de variëteit die hij heeft mooi vin en daarnaast ook de kwaliteit.

Maar omdat het al vrij donker werd hebben wij toch maar besloten om nu niet te handpicken en te wachten tot de volgende dag. Hier in Japan is het rond 5 uur echt te donker om nog vissen te scheppen en behoorlijk te beoordelen. En vissen kopen bij kunstlicht, daar gaan wij niet aan meewerken. Meestal is deze ook niet echt aanwezig in de koihuizen van de kwekers.

Na de oude Tazawa-san bedankt te hebben voor de gastvrijheid en gezegd te hebben dat wij ECHT wel terug zouden komen bij hem.

Voor nu alvast een goede nachtrust vanuit een nat Japan, maar ik hoorde net van mijn broer dat het in Coevorden 5 graden had gevroren vannacht, dus dat in ogenschouw nemende zitten wij hier nog wel goed. De temperatuur is hier toch nog wel zo’n 15-18 graden overdag. De eerste dagen 20-22 graden, dat was echt super.

Groetjes, Peter

Namens het Koivriendteam

dag 4

Goedendag allemaal,

Hier dan een verslag van een dag die je in je leven niet meer vergeet, we zouden vanmorgen naar een harvest gaan van Oomo, maar daarentegen hebben wij de hele dag een beetje achter de feiten aan gelopen, pas op het einde van de dag werd deze nog goedgemaakt met enkele prachtige aankopen en enkele opties.

Vanmorgen vroeg krakte ik door een plaat, waardoor mijn Iphone in het water viel. Dus deze is ook verloren. Daarna zijn wij naar Marudo gegaan, daar was niemand aanwezig om ons te helpen, omdat zij aan het mudpound leeghalen waren.

Daarna zijn wij naar Hoshikin gegaan (kohaku-kweker), volgens Dirk van Elna zeer goede vissen, ze zaten er ook wel, maar dan kun je maar beter niet naar de prijzen gaan vragen. Dat slaat volgens mij helemaal nergens meer op. Dus daar was niets voor onze gading.

Omdat Dainischi koifarm vlak erbij ligt zijn wij daar naar toe gelopen, om in eerste instantie te gaan kijken, en eventueel een prijsje op te vragen voor een nissai showa. Stoppen maar, een  gewone bak vol met nissai, niet dat je zegt WAUW, maar doorsnee vissen: vraagprijs inkoop 500.000 yen, snel omgerekend 5000 euro excl. Transport enz. enz.

Toen hier maar gauw vertrokken, om te wachten dat onze chauffeuse ons weer kwam oppikken, maar deze had ook pech onderweg, zodat wij ruim een uur op haar moesten wachten.

Daarna maar snel op weg naar Tazawa, de oude kweker waar ik het gisteren al over had gehad. Tussendoor nog snel even naar de 7-eleven supermarkt om een hapje eten mee te nemen voor onderweg.

Bij Tazawa aangekomen en de oude heer te hebben begroet, wilden wij beginnen met het handpicken totdat wij te horen kregen dat wij niet konden picken omdat verzending niet geregeld kon worden om een of andere reden. Zwaar teleurgesteld, omdat hier zowel SCHITTERENDE Doitsu Hariwakes zaten (betaalbaar) en daarnaast Ochiba Chigure en Ginrin Matsukawabake. Nadat onze chauffeuse over en weer had gebeld kwam er GROEN licht zodat wij toch gingen scheppen.  Zie onderstaande box met 2 Hariwakes en 2 Ochiba’s en 1 supermooie Tancho Goshiki.

mini-dag4006.jpg

mini-dag4004.jpg

 

mini-dag4007.jpg

Toen tot onze verbazing Tanaka Satoshi aan kwam rijden met het bericht dat Tazawa niet kon verschepen ivm omdat zijn vergunning was afgelopen. Dat was ECHT balen. De box kon weer terug, en tussentijds had ik ook al een blik bij de Matsukawabakes geworpen en voor mijzelf al een stuk of 5 gepicked. Hier kon ik dus alleen maar van blijven dromen. Na de oude heer toch nog bedankt te hebben zijn wij richting Suzusei gereden, hier had Dirk vorige week enkele mooie B. Kumunryo gekocht en enkele showa’s.

Hier picken wij 1 schitterende box met 6 showa’s / 3 Tancho Showa’s /  1 3-stap Kohaku en als laatste een B. Kumunryo. En omdat het nog niet op kon gaf de oude heer (ja weer een oude kweker) mij als presentje omdat ik voor de eerste keer bij hem kwam 1 mooie showa cadeau.

mini-dag4016.jpg

3x TANCHO SHOWA

mini-dag4020.jpg

KOHAKU / B.KUMUNRYO / SHOWA

mini-dag4026.jpg

3X SHOWA MIDDEL

mini-dag4024.jpg

Na alles te hebben gefotografeerd, zag ik in de bak met sansai/yonsai een schitterende showa zwemmen, en ik dacht gelijk aan jou Willem, in het verre NL. Deze vis past prachtig in je vijver met al dat moois dat er al zwemt.

Een 4-jarige showa van 67 cm. Schitterend getekend, mooie huidkwaliteit en een prachtige body. Niet de allergrootste, maar jou dan gelden hier ook andere regels in Japan.

Bekijk de vis maar en geef uw mening. Kritiek is ook welkom, maar dan wel graag goed onderbouwt, want ik vindt dit een prachtige vis, redelijk betaalbaar in dit toch wel zeer krankzinnige Japan, qua prijzen bedoel ik dan.

mini-dag4008.jpg

Daarna hadden wij nog snel even tijd op bij Choguro langs te gaan om een kijkje te nemen bij zijn ALTIJD WITTE Platina’s. Deze kweker heeft het respect bij mij omdat hij een x-aantal jaren geleden zijn hele visbestand heeft afgemaakt, omdat hij KHV had. Nadien heeft hij bij bevriende kwekers weer zijn eigen vissen teruggekocht om zo weer te komen bij wat hij nu weer is. Hij heeft weer prachtige 1/2/3/4-jarige vissen zitten.

Na even goed gekeken te hebben, gingen we scheppen in zijn HQ Platina bassin met alleen maar vrouwtjes en daarnaast Kikokoryo, een vis die ik normaal ook altijd bij hem koop. Hij heeft hiermee ook een 1eprijs gewonnen hier op de show in Ojiya.

Bekijk de vissen maar even, de platina’s hebben prachtige body en sneeuwwit. Ze zijn vanaf nu te reserveren. Hierbij moet je wel denken aan plm. 350 euro p.st. Dit hangt nog een beetje van de yen af welke koers die gaat halen bij het transport.

mini-dag4032.jpg

Daarnaast een 4 stuks prachtige kikokoryo’s – elk weer anders – de een nog mooie en specialer dan de ander. Dit is een vissoort die mij wel bekoord.  Hierbij moet u denken aan een prijsklasse zo rond de 250-275 pst. Dit is ook mede afhankelijk van de yen.

mini-dag4033.jpg

Daarna nog een foto gemaakt voor optie voor een klant, een schitterende yonsai Platina van ruim 65 cm. Prachtige body – prachtige huidkwaliteit en daarnaast sneeuwwit. De mevrouw in kwestie was daarnaast ook nog eens een fotomodel in spe. Hoe vaak wij ook flitsten met onze camera’s, ze bleef rustig liggen – vinnen gespreid. Toen ik een filmpje wilde maken, moest ik haar aandrukken om er beweging in de krijgen.

PRACHTVIS, bekijk haar maar eens. Prijsindicatie plm. 1750 euro. Dit ook met in achtneming van de koers van de yen. Je kunt haar reserveren, indien mijn optienemer haar niet neemt, maar daarnaast heeft Choguro van deze exemplaren er nog een stuk of wat zitten.

mini-dag4043.jpg PLATINA GROOT

Tot ziens en tot morgen,sayonara vanuit een ,,warm” Japan.

Groetjes, Peter

Namens het Koivriendteam

dag 5

Goedendag allemaal,

Vandaag begon de dag SUPER beter dan gisteren, allereerst scheen het zonnetje hier en we gingen naar de grootste koifarm van Ojiya, nml. Marusei (oftewel Hirasawa). Daar aangekomen werden de pupillen van mijn medereiziger als maar groter, een giga vishuis met aan het einde van de hal: SUPERGROTE VISSEN – en zoals onze Belgische medepassagier altijd zegt: GROTE BEREN.
Hier kon ik een van mijn zoekopdrachten vervullen, nml. Karashigoi. Hirasawa is een van de kwekers met een supermooie Karashigoi bloedlijn, evenals Kigoi. Na enig speurwerk kwamen wij bij een bak aan met kigoi en een andere bak met karashigoi. Een x-aantal eruit gehaald, en samen met mijn Belgische reisgenoot en onze gids de vissen goed gekeurd. Totdat wij er een tweetal uitgezocht hebben met onderstaand resultaat. Bekijk ze maar effe. Het zijn ,,kleine beren’’ met een supermooie toekomst om uit te groeien tot GROTE BEREN. Beide vissen worden geleverd met geboortecertificaat, dus u bent zeker van uw aankoop.

dag5karashi.jpg

Karashigoi/kigoi 55-60 cm

Daarna gingen we in zijn nissai-bakken aan het scheppen om een tweetal boxen te handlen. Na enig speurwerk, werd onze zoektocht beloond met een 2-tal akame kigoi. De ene iets lichter als de andere,  maar beiden SUPERMOOI. Dus hierbij geld: wie het eerste komt, die .. . . Ik heb er nml. maar 2.
Daarnaast is de box mooi gevuld met een variëteit aan vissen.

dag5mixhirasawaklein.jpg

Na een bakje koffie te hebben gedronken met Hirasawa son (de oudste zoon) en zijn vrouw en natuurlijk na overhandiging van het welbekende KOIFRIEND T-shirt aan zijn vrouw, ik had nml. de iets grotere maten nog in het hotel liggen, heb Hirasawa son beloofd, dat het shirt nakomt.

Daarna gingen we onze zoektocht vervolgen naar de kweker Yamazaki. Dit was een kweker waar ik nog nooit was geweest in de afgelopen 3 jaren dat ik in Japan heb rondgetoerd. Volgens Dirk had de kweker supermooie nissai/sansai en ook betaalbare yonsai zitten. Allereerst viel mijn oog op een D. Karashigoi (HQ), sansai van over de 60 cm. Deze gebowld en voor de zekerheid nog een paar erbij, maar de eerste bleef maar steeds de beste. Daarna om de box te vullen een sansai Platina Ogon van ruim 50-55 cm erbij gestoken, zodat e.e.a. betaalbaar blijft. 1 vis in de box gaat niet lukken, dan wordt de vis te duur voor inkoop.

dag5dkarashigoi.jpg    dag5platina.jpg

Doitsi Karashigoi 55cm (met certificaat)               Platina Ogon 55 cm

In een van de andere bakken waren een ook een x-aantal vissen die mijn aandacht trokken om het geheel in mijn winkel weer te vullen met kwaliteitskoi voor een betaalbare prijs (ons motto).
We vonden een prachtige Ginrin Hi Utsuri  (geweldige body zei ene Belg – dus dan zat het dus wel snor – dit mede omdat ik deze persoon af en toe wel een beetje serieus neem). Daarnaast een prachtige 2-stap Kohaku van 50 cm+, een Tancho Kohaku van 45-50 een Asagi van 45-50 cm en een Ochiba Chigure van 50 cm. De laatste drie in 1 box en de eerste 2 in een box. Allen schone vissen en ik heb mij laten overtuigen dat ene Asagi beter was dan de andere, maar ik vond de Asagi met meer rood ook prachtig.

dag5mixsansaiyamazaki.jpg

Tancho / Asagi / Ochiba.

dag52xsansai.jpg

2 stap Kohaku / Ginrin Hi Utsuri 60 cm

Daarna viel mijn oog nog op de Kujaku die behoorlijk aan de maat was en waarvoor ik mijn Duitse klant ook misschien wel kon interesseren, denk ik. De vis dus gebowld en gefotografeerd. Een prachtige body en voor een 5 jarige vis van 78 cm een prachtige toekomst tegemoet in misschien Duitsland, of bij u in de vijver. Op deze vis kan men ook reageren via mijn mailbox in Japan (koivriend99@gmail.com). Er is optie op deze vis tot morgenavond, dus mensen een prachtige KUJAKU voor een betaalbare prijs . . . .

Toen hebben wij onze middaglunch gehad. Soep met ballen, nee soep met veel vlees (dat had ik), de rest had soep met veel groente enz. enz. En omdat het niet op kon hadden Jack en ik wel trek in een softijsje. Zo gezegd zo gedaan.  Daarna onze weg vervolg naar Katsumi, deze kweker daar had ik vorig jaar supermooie Ginrin Asagi en Yamatonisiki gekocht. Nu waren die soorten niet aanwezig, maar wel andere, alhoewel ik ze in eerste instantie aan de kleine kant vond. Na een tijdje te hebben rondgeneusd en hier en daar een prijsje opgevraagd, liepen we naar buiten, want daar zwemt ook nog wel behoorlijk wat. Helemaal achterin gekomen viel mijn oog op een Benigoi van tegen de 1 meter. Omdat ik een zoekopdracht had van een Duitse klant voor grote vissen, werd mijn aandacht hiervoor getrokken. Ik wilde gewoon foto’s maken vanuit de bak, maar Katsumi zei nee, kom we halen de vis gewoon even naar de kant, zo gezegd zo gedaan. Een vis van bijna 1 meter effe naar de kant halen, dat gaat niet zomaar.  Deze vis had een oude beschadiging opgelopen aan de zijkant, maar was perfect genezen, alhoewel er nog wel wat lichte pigment doorscheen, een paar kleine blackspots, dit mag de pret ook niet drukken voor zone GROTE VIS.

Bekijk haar maar en huiver . . . . .

benigoi95cm.jpg

Benigoi 95 cm!!

Daarna hebben we nog een kleinere variant gebowld voor de vergelijk. Deze was 78 cm, en helemaal schoon, dus de klant kan kiezen. VOOR GROOT of voor iets kleiner en iets beter.

En zo als altijd: DE KLANT IS KONING, en daarvoor gaan wij op zoek.

benigoi78cm.jpg

Benigoi 78 cm.

Na de kweker bedankt te hebben voor de medewerking liepen wij door zijn koihuis naar buiten, en daar lagen de prijzen van de afgelopen koishow. Mijn oog viel op een Beni Kumunryo (2eprijs), deze vis had ik nml. ook op de show gezien. Er een foto van genomen, dit omdat mijn reisgenoot ook dezelfde vissen heeft met dezelfde prijs. Gevraagd of ik er een nachtje over kan slapen om te beslissen, geen probleem zei deze zeer aardige kweker.

Daarna hadden wij nog tijd om Torazo te bezoeken. Een kweker waar ik vorig jaar 3 GROTE exemplaren had gekocht en deze kweker heeft supergrote NISSAI – 55-60 cm!!! En dan voor Niiagata.
Na eerst in het eerste vishuis te hebben rondgeneusd, wat prijzen gevraagd gingen wij naar het andere vishuis. Hier was het wat donkerder, mede omdat het weer wat veranderde, maar naar enig speurwerk konden wij toch een paar supermooie nissai benchen. Een man en een vrouwtje, dat past toch mooi in een box. Ik had eerst een ander mannetje willen scheppen, maar Torazo zei, NEE, deze wilde hij bewaren om mee verder te kweken. Dus mijn oog was toch weer scherp, net zoals deze morgen bij Hirasawa met de akame kigoi’s (als mensen bij Hirasawa geweest zijn weten dat ik niet lieg, omdat je geen bodem ziet,  ZOVEEL vis).

Een prachtige 2-stap en een 3-stap. Mooier kan het niet en in de maten 55-58 cm!! Gemeten door de kweker. Beide vissen zijn goed voor een geboortecertificaat. Dus mensen wilt u kwaliteit voor een betaalbare prijs, kom de vissen bekijken. Zie onderstaande foto.

dag52xtorazo.jpg

2 stap FEMALE 57 cm / 3 stap MALE 56 cm (met kuchibene). Beide vissen met certificaat.

Dit was onze laatste aktie van de dag. Ik zou zeggen sayonara en tot morgen.

Gr. Peter
namens het Koivriendteam

dag 6

Goedendag allemaal,

Hier dan het verslag van onze voorlaatste dag hier in Ojiya, Japan. De dag begon weer goed met een lekker zonnetje, en we dachten onze dag kan niet kapot.

Allereerst zijn wij naar Conias gereden om te kijken naar zijn altijd goede vissen. De kweker staat erom bekend om zijn supermooie (Ginrin) Goshiki’s, waarvan ik thuis nog 2 super exemplaren zitten hebben. Maar omdat de beide zoons aan het harvesten waren in de bergen, en pappa Conias alleen er was, konden wij niet scheppen. Maar onze gids kreeg een telefoontje van Oomo, dat enkele showa’s van Dirk uit de mudpound waren gehaald, zodat wij het liefst zo snel als het mogelijk langs konden komen om foto’s te nemen. Zo gezegd zo gedaan. Kijk hieronder maar naar de prachtige vissen, die nu sansai zijn (60 cm) en van klanten van Dirk waren. Allebeide prachtige vissen, beiden ook nog mannetjes.

mini-dag6009.jpg

Daarna zijn wij naar Maruhiro gereden, naar zijn nieuwe vishuis. Een gedeelte was nog in aanbouw, en we gingen op zoek naar Hi Shusui, dit was nog een zoekopdracht van een van de personeelsleden  van Koivriend. Dus een aantal exemplaren geschept, maar ze konden mij niet overtuigen in hun kwaliteit, dus maar gezegd dat we deze niet namen. De nissai van Maruhiro vond ik dit jaar ook minder als andere jaren, dus hier maar niet aan het scheppen gegaan en onze weg vervolgd naar een volgende kweker, waarvan ik de naam niet meer ga noemen, omdat deze kweker het voor mij helemaal heeft afgedaan. Ik dacht dat het spreekwoord hier in Japan van: een man, een man, een woord een woord echt gelde, maar blijkbaar bij deze in de bol geslagen kweker niet meer.

Ik had namelijk bij deze kweker een tategoi gekocht deze week (die ik namelijk ook reeds had verkocht voor de vastgestelde prijs) en ik kwam er nu om de box verder af te vullen met een x-aantal vissen om het transport van de tategoi draagelijker te maken.

De hele tijd met de pappa-san gepraat hoe het transport van de tategoi in zijn wordt zou gaan, hij verzekerde ons dat apart in een zak in een doos met een zak met andere vis niet mogelijk was, en dat het beter was om een box, zo wat later bleek 2 boxen te kopen. Dus scheppen maar.

Zie hieronder het resultaat: niet slecht toch.

mini-dag6018.jpg

mini-dag6028.jpg

Daarna begon de ellende, de oudste zoon begon de lijsten op te maken en de verschillende prijzen van de vissen op de lijst te zetten, ik had namelijk ook een aantal duurder vissen erbij gedaan om de kwaliteit toch hoog te houden. Na eerst de prijzen van de goedkopere vissen genoteerd te hebben, wilde de zoon de prijs van de tategoi verdubbelen, terwijl daar over met de pappa-san afspraken gemaakt waren. Na een poosje over en weer gediscussieerd te hebben, heb ik maar de beslissing genomen om het geheel te cancelen. Ik ga niet het dubbele betalen voor een tategoi, waarover ik afspraken had gemaakt. Dus afreizen maar. Veel succes kweker. Er zijn hier in Ojiya kwekers genoeg en met de bewuste kweker wil ik niets meer te maken hebben. Zijn soorten worden dus niet meer verkocht in mijn winkel.

Daarna zijn we afgereisd om te eten en om onze kop weer een beetje klaar te krijgen na deze ellende. Na de lunch reden Ojiya uit en kwamen langs een van de vishuizen van Hirasawa. De oude heer stond buiten en begroete ons vriendelijk. We reden er langs en ik zei we kunnen hier ook wel effe kijken wat hij hier heeft zitten. Normaliter koop ik altijd al bij Hirasawa, mede omdat zijn vissen een goede groeipotentie hebben en sterk zijn. Nooit geen problemen met deze kweker.

Aangekomen was de oude heer vertrekken, onze gids belde hem op en hij zei, ik kom er aan, ben er in 10 minuten. Wij konden alvast een blikje werpen in zijn bakken, en we zagen hier nog wel een x-aantal exemplaren/soorten die in onze collectie nog ontbraken.

Nadat Hirasawa-san aankwam, moest er natuurlijk eerst koffie worden gedronken, was altijd de normaalste ritueel is bij hem. Ook bij zijn grote vishuis worden wij altijd hartelijk ontvangen.

Na prijzen opgevraagd te hebben, kon het scheppen beginnen, zie onderstaande foto’s, met een behoorlijk resultaat neem ik toch aan.

Een 21 tal vissen van goede kwaliteit/prijsverhouding. Dus mensen wacht niet te lang, want ook bij deze vissen geld: op=op.

mini-dag6036.jpg

mini-dag6040.jpg

mini-dag6045.jpg

mini-dag6055.jpg

Nadien moest er natuurlijk nog een bakkie worden gedronken en ik kocht eveneens een paar leuke magneetplaten voor op de auto met schilderingen van een showa en kohaku. Terwij buiten de werknemers van Hirasawa druk bezig waren met het uitladen van weer een van zijn vele mudpounds met vis.

mini-dag6069.jpg

Eveneens kocht ik nog een 90 cm showa, tategoi. Deze komt over tezamen met de andere vissen, ik kon er alleen geen foto van maken, omdat de vis niet aanwezig was en volgens Hirasawa niet fotogeniek was. De vis is te bewonderen in mijn winkel eind november dit jaar. Dus mensen geniet van al dit moois eind november. Wij gaan begin december een OPEN DEUR WEEKEND houden, waar vissen kunnen worden gereserveerd om in het nieuwe jaar uw vijver op te waarderen. De juiste data volgt nog op de website, maar het zal het eerste of tweede weekend in december worden.

Daarna gingen wij naar Otsuka, een kweker waar ik nog nooit was geweest, maar waar Dirk’s normale compagnon Floor (van Floors Koishop) regelmatig vissen had gekocht. Aangekomen bleek de kweker het erg druk te hebben met een aantal Japanse klanten, maar wij mochten rustig kijken naar al het mooie wat in de bowl kwam. Tot mijn verbazing zag ik een vis die ik nog niet had gezien, naar wat later blijkt een Kage Shiro Utsuri  te zijn (een kruizing tussen Shiro en Asagi), schitterende vissen. Zie onderstaande foto.

mini-dag6086.jpg

Is ze moois of is ze mooi . . . .

Nadat de Japanners weg waren gegaan, stond ik bij een bak naar een Maruten Doitsu Sanke te kijken en het visje naar mij. Eerst foto’s vanuit het bassin genomen, zeer fotogeniek deze vis. Daarna naar de prijs gevraagd: en tot onze hilariteit kwam de prijs van de tategoi aan de orde, gelachen dat we hebben, de kweker begreep er niets van, we zeiden doe er maar wat geld bij of eventueel af, maar dat bedrag NIET NOEMEN. Onze gids heeft de kweker uitgelegd wat er ons was overkomen, en sprak hierover dat sommige kwekers zo te werk gingen en dat het niet fair was tegenover de klanten, die daarnaast afspraken hadden gemaakt met hun klanten. Bekijk onderstaande foto maar eens en huiver, ik vind de vis PRACHTIG. Prijsopvraag is mogelijk tot vanavond (koivriend99@gmail.com), zodat ik morgenvroeg met de kweker om de tafel ga om hem eventueel aan te kopen. Het is wel een mannetje (nissai), maar met een perfecte body. Ik ga hoogstwaarschijnlijk nog wat nissai kage shiro utsuri aankopen om een box eventueel te vullen, zodat de prijs scherp blijft voor deze prachtige vis.

mini-dag6078.jpg

VIS IS BETER DAN DE FOTO (het vage komt vd flits)

Bekijk de foto en stuur een mailtje: prijsindicatie 795 euro voor dit prachtige visje. Indien akkoord wordt de vis morgenvroeg vastgezet en daarnaast dus de Kage Shiro aangekocht en misschien nog wel wat meer moois.

Het is al weer laat en we moeten zo eten.

Groetjes voor nu en sayonara vanuit een onrustig Japan.

Peter

Namens het Koivriendteam

PS NIEUWS: Na het lezen van mijn mail is de BENIGOI 95 cm verkocht aan mijn Duitse klant, de prijs was behoorlijk, mede omdat voor het transport 850 euro moest worden uitgetrokken. Ja grote vissen GROTE DOZEN – VEEL GELD. Chris veel succes met deze BEER, zoals onze Belgische reisgenoot altijd zegt.

dag 7

Goedendag allemaal,

Hier dan een verslagje van de laatste dag, ik zeg uitdrukkelijke verslagje, omdat wij vandaag eigenlijk maar 1 kweker ECHT moesten bezoeken, nml. Katsumi om de 2 Benigoi’s  vast te zetten en daarnaast moest ik daar nog 1 misschien 2 boxen picken en ik had een optie gevraagd op de Beni Kumunryo van de Koishow in Ojiya, deze had daar net als de Beni Kumunryo’s van Dirk van Elnakoi de tweede prijs gewonnen. Foto’s volgen onderaan dit artikel.

We gingen op tijd weg om een mudpound leeggehaald zien te worden door Marusho (NND). Het was echt een mudpoundje en de kwaliteit die daar inzat liet in mijn ogen te wensen over. De kohaku’s waren nog van redelijke kwaliteit, maar de rest niet echt bijzonder. Bekijk onderstaande foto’s van het binnenhalen van de vissen.

mini-dag7006.jpg

De harvest kon beginnen.

mini-dag7015.jpg

Een kiekje boven in de bergen op de mudpounds.

Daarna vervolgden wij onze weg om toch voordat wij naar Katsumi gingen om e.e.a. te regelen, wilde ik bij Marudo kijken of die niet nog betere Benigoi’s had. Op de weg daarna toe kwamen wij langs Tanaka, een kweker waar ik nog nooit was geweest, toch effe binnenkijken, deze kweker heeft prachtige Kujaku en daarnaast ook prachtige (Ginrin) Matsukawabake. De oude heer was heel vriendelijk en liet ons rustig bekijken totdat wij achterin in een bak enkele superexemplaren bewonderden: een Ginrin Matsukawabake en een Doitsu Matsukawabake, zowel Dirk als ik waren er beiden van onder de indruk. Bekijk de foto’s maar, we hebben optie genomen tot morgen, dus mensen als je ECHT iets moois wil, laat mij het horen, ik kan het morgenvroeg nog regelen voordat ik naar Tokyo afreis om weer naar NL te vliegen. De Doitsu was 50 cm en de Ginrin Matsukawake van 57 cm. Beiden sansai. Beiden female.

mini-dag7032.jpg      mini-dag7039.jpg

Ginrin Matsukawabake 57 cm                                 Ginrin Matsukawabake 50 cm

Prijsopgave op basis van 1 vis in een box is wel pittig, maar dan heb je ook iets SPECIAALS: 2250 euro (sorry was vergeten het transport erbij te doen).

Daarna gingen wij onze weg vervolgen, na eerst effe wat gegeten te hebben in de 7 ELEVEN naar Marudo, zoals reeds gemeld. De kweker die bekend staat om zijn BEREN van vissen, had geen Benigoi in de maten. Een beetje rondgekeken en van een paar bakken de prijzen opgevraagd, viel ons oog op een toch wel behoorlijke dame (Karashigoi), ik had er nml. bij Hirasawa ook al eentje gekocht, maar Marudoh zijn Karashigoi is wat grijs/bruiner dan van zijn college-kweker. Na een beetje dubben, omdat ik eigenlijk maar 1 wilde, en eventueel nog een Mukashi Ogon, maar deze waren er in dezelfde maat niet te krijgen. Toch maar aan het scheppen gegaan, de eerste supervis waar ons oog op was gevallen werd geschept, ze had wel een ankerwormpje vanuit de mudpound nog bij zich, deze werd direct door de kweker eruit gehaald en klaar is kees. Daarna nog een poosje verder zoeken, totdat mijn oog viel op, ja LET WEL: een AKAME KARASHIGOI. Deze was iets kleiner, maar zeker niet slechter. De eerste meet 65 cm en de tweede was 57 cm. Prijzen voor deze vissen zijn op te vragen (alhoewel er een klant van mij eerste keus in deze heeft). Bekijk de foto maar, beide SUPERMOOIE kwaliteit voor de welbekende lage prijs.

mini-dag7044.jpg

2x Karashigoi Marudoh – 65 en 57 cm (eenmaal Akame).

De kweker en zijn dochter te hebben bedankt voor de medewerking, vervolgden wij onze weg naar Katsumi. Katsumi-san stond ons al op te wachten in de shop.

Onze eerste opdracht was om de exacte maat van de grote Benigoi te bepalen, dit was een verzoek van onze Duitse klant. Katsumi had geen meetbak van 1 meter, Dirk en ik keken elkaar eens aan van hoe kan zoiets mogelijk zijn bij een koikweker. Iedere normale koizaak heeft er eentje, maar hier in het mekka van koi, heeft een kweker geen meetbak van 1 meter. Katsumi was wel inventief, hij zij wij pakken een bak die men gebruikt bij het leeghalen van de mudpounds. Hij zei, we zetten deze op de auto, omdat er ook nogal wat water in moest. Ik snel gevraagd om een rolmaat en in de bak een plakbandje geplakt op 95 cm.

Het was nog een hele operatie om deze BEER uit het water te halen en in de grote bak te meten. Maar Chris je kunt gerust zijn, de vis is 94-95 cm. En dit zijn geen Japanse maten. Met drie man hadden wij de vis onder controle tijdens de lengtecheck. Gemeten, terugzet en we gingen nu kijken naar nissai omdat ik nog een dealtje wilde sluiten met Katsumi over de 2eprijswinnaar van de koishow in Ojiya. De vis had mijn hart reeds veroverd op de koishow en daarnaast wilde ik Dirk ook niet op eenzame hoogte laten staan, zodat ie maar kan opscheppen met zijn B. Kumunryo – prijswinnaar v.d. show en alsmaar zeggen ik heb een 2eprijswinnaar van de show. Beide vissen zijn prachtig. Dus mensen schroom niet en vraag naar de prijs van dit PLAATJE van een vis. Plm 35/37 cm. Deze vis uiteraard met de prijscertificaat van de show en een geboortecertificaat van de kweker (Katsumi genaamd).

mini-dag7060.jpg     mini-dag7115.jpg

2e prijswinnaar Ojiya breeder-show.                         De prijs.

Na flink wat speurwerk, eerst in zijn goedkopere bak, omdat ik maar 1 box wilde bowlen, het werden er uiteindelijk toch weer 2. Met volgens mij weer een leuke welbekende Koivriend-mix. Betaalbare nissai van behoorlijk goede kwaliteit. De ene box heb ik wel uit zijn ,,tategoi’’ bak geschept. Want dit woord kan ik momenteel ook niet meer horen hier in Japan. Alles is tegenwoordig tategoi. Als het woordje de prijs maar omhoog drijft. Dit was de duurdere geselecteerde nissai.  Mensen bekijk de vissen en vraag naar de prijs en het zal u ECHT meevallen, want wij hanteren een normale winstmarge.

mini-dag7068.jpg

Nissai-mix Katsumi 30-35 cm.

mini-dag7077.jpg

2e Nissai-mix Katsumi 30-35 cm.

Na alles geregeld te hebben met de kweker gingen wij richting Ojiya om naar het koimuseum te gaan. Dirk en ik waren er al meerdere malen geweest, maar voor Jack en Berna was het de eerste keer. Een mooie afsluiter van de dag. Prachtige vissen met een Chagoi van 104 cm, alhoewel deze de rug had gebroken, maar daarnaast nog een pracht aan vissen. Hier hebben de kwekers niet op bespaard, want de vissen worden nml. aangeboden door de kwekers om het koimuseum in stand te houden met vissen.

mini-dag7091.jpg

Enkele vissen in de GROTE showbak van het museum met enkele ECHTE BEREN tot 104 cm.

mini-dag7102.jpg

Jackie Chan bij de waterval van het museum.

Morgenvroeg om 6.45 uur vertrekken richting Tokyo om daarna het vliegtuig om 12.00 uur naar NL te pakken, zodat wij vrijdagavond om plm. 18.15 uur landen op Schiphol.

Ik hoop dat ik u een beetje mee heb laten genieten van mijn zoektocht naar soms SCHITTERENDE Yoshikigoi, oftwel Japanse (HQ) koi.

En mensen schroom niet om te bellen of te mailen om te vragen een bepaalde prijs van een vis. Normaliter komen de vissen zo rond 20 november aan in NL en mijn bedoeling was om in begin december een OPEN DEUR WEEKEND te houden, zodat u in werkelijk kunt zien wat er allemaal binnengekomen is vanuit Japan.

Groetjes, Peter

Vanuit een nog steeds lekker warm Japan